NLQF

Conferentie over het Europees kwalificatie framework en niveau 5 in Ierland juni 2018

In juni 2018 bezocht ik een conferentie van Chain 5 over het Europees Kwalificatie Framework (EQF) en niveau 5 in Ierland. Deelnemers waren afkomstig uit Ierland, de Verenigde Staten, China en Nederland en houden zich allemaal bezig met Associate degree opleidingen, en wisselden met elkaar uit over de vraag:

Wat is nodig om doorstroom te stimuleren van beroepsonderwijs naar het hoger onderwijs?

Bijzonder was dat uit Nederland maar liefst vier Associate degree Academies aanwezig waren: Rotterdam, Amsterdam, Roosendaal en Den Bosch.
Een van mijn belangrijkste inzichten kwam van Rory O’Sullivan van het ‘ROC’ van City of Dublin. Hij citeerde Aristotles: “there are two kinds of knowledge: knowledge that is fine, for the aristocracy, and knowledge that is use full, for the one working for the aristocracy”. Met dit citaat verwijs hij naar de sociale scheiding in de samenleving, die ook in ons land te herkennen is aan de moeilijke overgang van het beroepsonderwijs (mbo) naar hoger onderwijs. O’Sullivan noemde deze scheiding een mythe en prees het Europees kwalificatie framework, waarin opleidingsniveaus niet hierarchisch, maar als een waaijer worden gevisualiseerd. Mijn rol tijdens deze conferentie was het faciliteren van de ronde tafel gesprekken.

NLQF

NLQF

Geplaatst in Uncategorized.